perjantai 19. elokuuta 2016

Ulkoileminen Mäntsälän maisemissa


Mäntsälä on Uudellamaalla sijaitseva kunta, josta on noin 60 kilometrin matka Helsinkiin. Mäntsälän kunta on muuttovoittoinen, jonka huomaa hyvin siinä, miten paljon lähivuosina keskustan alueelle on alettu rakentamaan uusia asuntoja. Kunnan maantieteellinen sijainti on suurin syy siihen, miksi tänne halutaan muuttaa. Pääkaupunkiseudun työpaikat ovat lähellä ja täältä sinne pääsee helposti junalla. 

Lapsiperheiden sekä nuorison muuttaminen paikkakunnalle on saanut aikaan sen, että kunnan päättäjät ovat alkaneet miettimään ankkureita, joilla heidät saadaan pidettyä Mäntsälässä. Nykyaikainen ajattelutapa terveellisestä elämästä ja luomusta näkyy myös kuntien järjestämissä vapaa-ajan vietossa. Kunta tarjoaa paljon liikuntapaikkoja luonnossa, viljelypalstoja keskustassa sekä talvi- ja kesäliikuntamuotoihin on panostettu. 

Kunta panostaa ulkoliikuntapaikkoihin esimerkillisesti. Taajaman vieressä olevaa metsää on alettu harventamaan koneilla, jotta tallatut polut pysyisivät turvallisina ympäri vuoden. Keskustan alueelle rakennetaan yhä enemmän ja enemmän valaistuja kävelyteitä sekä hiihtolatuja. Hirvihaarassa, Mäntsälän keskustasta noin 3 kilometriä, on hiihtokeskus, jossa on hiihtolatuja vaihtelevassa maastossa kahdesta kilometristä viiteen. Keskuksessa on myös kuntomaja sekä saunatilat. Kaikki ladut ovat valaistuja niin hiihtokautena, kuin syysiltoinakin. On hienoa, että näinkin suht pienessä kylässä kunta tarjoaa säännöllisesti huollettuja ja valaistuja reittejä. Keskustan ympäri menee myös merkattuja pyöräteitä, jotka ovat osittain valaistuja.









http://www.mantsala.fi/asukkaille/liikunta-ja-ulkoilu/urheilu-ja-ulkoilualueet/liikuntapaikat-keskustassa 
 

Kuntalaisten keskuudessa, lähinnä sosiaalisessa mediassa, hehkutetaan sitä, kuinka jokaisen asukkaan täytyisi huolehtia omasta kunnastaan ja ottaa lenkille muovipussi mukaan, mihin kerätä lenkkipolun varrelta löytyneet roskat. Sekä ainaisten keväällä syttyneiden koirankakkaepisodien jälkeen, kunta on ryhtynyt pystyttämään suosituimpien reittien varsille koirankakkapussitelineitä sekä roska-astioita. Telinehanke on ruotalaisten kehittelemä, ja on kunnille täysin ilmainen. Hankkeen rahoittavat yritykset, jotka saavat telineeseen oman mainoksensa. Omat havaintoni telineistä ovat positiivisia. Pussit ovat melko usein loppu, mutta niistä on mahdollista ilmoittaa kunnan kotisivujen kautta ja samalla viikolla ne täytetään. 


Kuvahaun tulos haulle tikspac
 http://www.kauniainen.fi/asuminen_ja_ymparisto/kadut_ja_viheralueet_liikenne_joukkoliikenne/kuntatekniikan_ajankohtaista/kauniainen_-_ensimmaisten_suomalaiskaupunkien_joukossa_tikspac-projektissa.16401.news

Mäntsälässä on myös luonnonsuojelualueita, joita on hyödynnetty virkistyskäyttöön. Kotojärvellä, noin viisi kilometriä Mäntsälän keskustasta sijaitsee laavu sekä nuotiopaikka. Alue on perustettu 2000-2003 Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys Ry:n toimesta talkootyönä. Laavu sekä nuotiopaikka ovat kaikkien vapaassa käytössä ja yhdistyksen kotisivuilta pystyy lukemaan eri vuodenaikoina esiintyviä lintulajeja. Aluetta siivotaan lähes päivittäin, myös talkootyönä, jonka vuoksi se on pysynyt erittäin hyvässä kunnossa. 

 










http://www.mantsalan-lsy.fi/Kotoj%C3%A4rvi.html 

Mäntsälän kunnalla on käytössä kahdeksan uimarantaa, jotka sijaitsevat kaikki kunnan rajojen läheisyydessä. Uimavesien laadun tarkkailusta vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja tulokset ovat reaaliaikasesti nähtävillä kunnan kotisivuilla. 

 
http://www.mantsalanuutiset.fi/artikkeli/400515-luvassa-pitka-kuuma-uimakausi

Itse olen asunut Mäntsälän keskustassa reilu vuoden ja ulkoileminen keskustan tuntumassa ja metsissä on ihanaa. Varsinkin kun saataisiin turha roskaaminen ja paikkojen hajoittaminen loppumaan. Mäntsälän kunta on rauhallinen ja luonnonläheinen paikka asua.

LÄHTEET:

http://www.mantsala.fi/
http://www.mantsalan-lsy.fi/Kotoj%C3%A4rvi.html
http://kuono.fi/tassako-ratkaisu-koirankakkaongelmaan-ilmaiset-pussit-lenkkireittien-varrelle/
http://www.mantsalanuutiset.fi/ 
http://www.tikspac.se/
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti