keskiviikko 24. elokuuta 2016

Porkkalan kartanon puisto ja sen historialliset jättiagaavet

Hämeenlinnan Lammilla sijaitseva Porkkalan kartano on ollut asumakartanona vuodesta 1374 lähtien. Se on ollut mm. Tavastin, Fincken ja Hornin aatelissukujen omistuksesa. 1898 August Laurell osti kartanon omistukseensa ja saman suvun omistuksessa kartano on yhä nykyäänkin. Porkkalan kartano kuuluu Ormajärven kulttuurialueeseen ja on näin ollen yksi valtakunnallisesti tärkeistä maisema-alueista. Kartanoa ympäröi noin neljän hehtaarin kokoinen englantilaistyylinen puisto. Vaikka nykyään puistossa on myös uusia kasvilajeja ja moderneja istutuksia, on siellä onnistuttu säilyttämään merkittävä määrä vanhoja kasvilajeja ja -kantoja. Luonnonvarakeskus on kartoittanut alueelta yli 100 vanhaa kasvilajia. Niistä viisi on sellaisia, joita ei ole tavattu missään muualla 
  • vanha ruusukanta (kuuluu mahdollisesti neidonruusuihin)
  • kurjenmiekka-lajike
  • esikko-lajike
  • jasmike-lajike
  • onnenpensas-lajike
Porkkalan kartanon tunnistamaton ruusukanta
 Osaa kartanon vanhoista kasvilajeista on saatavilla heidän omasta puutarhamyymälästään. Lisäksi puistossa järjestetään opastettuja kierroksia ja teematapahtumia. 









Puiston agaavet



Agaavet ovat kesät ulkona penkissä.
Kartanonpuiston erikoisuus on vanhat jättiagaavet. Silloinen kartanon omistaja August Laurell toi agaavet 1920-luvulla mukanaan Saksan reissultaan. Agaavet olivat lähtöisin Meksikosta, josta ne olivat päätyneet Englantiin ja sieltä Saksaan. Nykyään puistossa on seitsemän agaavea. Kasvit ovat 70 litran saaveissa ja niiden korkeus on yli 1,5 m ja leveys 2,5 m. Agaaveista viisi laitetaan kesäksi ruukkuineen istutusalueelle, jossa on kuopat niitä varten. Kaksi ruukkua sijaitsee päätyportaikon edustalla. Talveksi kasvit viedään valoisaan, noin + 10 asteiseen autotalliin lehdet kangasliinoilla sidottuna. 

Suomessa jättiagaaven säilyminen hengissä vaatii huolellisia hoitotoimenpiteitä. Porkkalan kartanossa  agaavet ovat olleet jo ainakin 85 vuotta. Ne ovat siis säilyneet pakkastalvista, sodista ja pula-ajoista huolimatta. Se kertoo niiden olleen merkityksellisiä Porkkalan kartanolle. Huomionosoituksena tästä omistautuneesta ja pitkäjänteisestä kasvien hoidosta kesäkuussa 2015 Porkkalan jättiagaavet saivat historiallisen kasvin tunnusarvon. Tunnuskasvi-statuksen myöntää Luonnonvarakeskuksen kansallinen geenivara-ohjelma. Tunnuskasvinimikkeellä halutaan nostaa esiin historiallisesti merkittäviä kasvikantoja ja näin ollen lisätä ymmärrystä vanhojen kasvien arvosta historiallisissa ympäristöissä. 

Erilaiset eksoottiset kaktukset, palmut ja agaavet olivat 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa muodissa kartanopuutarhoissa, jolloin niitä tuotiin pitkin maailmaa. Agaavet ovat varsin vaikuttavan näköisiä sijaitessaan heti puiston pääportilla. Niiden suuri koko ja suomalaisesta kasvillisuudesta poikkeava ulkonäkö ovat huomioita herättäviä piirteitä. Arvostusta niitä kohtaan lisää juurikin tieto niiden historiasta ja vaativista hoitotoimenpiteistä. Agaave on myös kasvina varsin mielenkiintoinen. 


Agaave kasvina


Agaave (Agave americana) on mehikasvi, joka kuuluu parsakasvien heimoon (Asparagaceae). Se on kuumien ja kuivien paikkojen kasvi, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan eteläosista ja Etelä-Amerikan pohjoisosista. Kasvupaikan tuleekin olla lämmin ja aurinkoinen, sekä vettä hyvin läpäisevä. Talvea kasvi ei kestä, joten se tarvitsee talvettaa erillisissä tiloissa suojassa kylmältä ja pakkaselta. Kasvina se on hidaskavuinen: vuosittain se kasvattaa vain muutamia uusia sahalaitaisia ja piikikkäitä lehtiä. Porkkalassa ne tekevät myös poikasia, jotka syntyvät kasvullisen lisääntymisen avulla. Pienen taimen kehittyminen vie kuitenkin useamman vuoden. Agaave elääkin hidaskavuisena lajina vuosikymmeniä. Se kukkii kuitenkin vain kerran. Kukinta tapahtuu kasvin ollessa vanha ja pian kukinnan päätyttyä lehtiruusuke kuihtuu pois. 

Agaavea käytetään mm. tequilan ja mezcal-viinan valmistukseen, kuiduksi köysien ja narujen tekemiseen ja agaavesiirapin valmistamiseen.



Lähteet

http://puutarhajapuisto.net/assets/porkkalan-j%C3%A4ttiagaavet_-valmis-esite.pdf
http://puutarhajapuisto.net/
https://www.luke.fi/uutiset/kutsu-28-6-julkistustilaisuuteen-jattiagaave-on-valittu-porkkalan-kartanon-tunnuskasviksi/

1 kommentti:

  1. Myös Mustialassa oli ennen vanhaa agave-kasvia ruukussa Pitkälän edessä. Lepaalta saatiin tänä kesänä kolme poikasta, ja jos ne elävät ja kasvavat hyvin yli talvea, niin pääsee suurin niistä kasvamaan Mustialan rautaruukkuun ensi vuonna. Vanha kuva Pitkälän edessä olevasta kukka-asetelmasta: https://lh3.googleusercontent.com/b6XiCxjNWylKX4qoxFhqdo1mwoxJ-y9h_QnPwJhAbcWflRkgB3vykXT_rBJW_TuiorljMBWeaS68ug=w1024-h768-rw-no

    VastaaPoista