torstai 25. elokuuta 2016

Aikahyppy

Punkaharjun luonnonsuojelualue
Kulttuuriperinnön näkeminen ja kokeminen on elämys. 

Kesän aikana kävin muun muassa kulttuurimaisemissa Savonlinnassa eläytymässä Olavinlinnan tarinoihin. Samalla reissulla retkeilimme Punkaharjun kansallismaisemissa. Liikuin kesällä myös keskisuomalaisessa puhtaassa metsässä. Päijät-Hämeessä katsastin muinaisjäännöksiä. Kotkan satamassa ihmeteltiin merta.

Miten paljon on vielä uutta nähtävää, nimenomaan sitä vanhaa.


Museoviraston muinaisjäännösrekisteri onkin hyvä retkikohteen valintaa helpottava keksintö. Löysin tässä loppukesästä Museoviraston ylläpitämältä sivustolta tällaisen hakemiston ja lapsetkin innostuivat! Tietenkin mahdolliset kummitustarinat olivat se juttu. Onhan se myönnettävä, että pieni mielikuvitukselle jäävä tila tekee retkistä aina vähän kiinnostavampia!





Punkaharjun harjualueella pätkä Salpalinjaa

Muinaisjäännöslistauksessa on kuvaus siitä, millaisesta kohteesta on kyse. Siinä kerrotaan onko paikka historiallinen, kivi- vai rautakautinen ja onko kyseessä luonnonmuodostuma vai kenties asuin- tai hautapaikka. Ja näitä paikkoja riittää ympäri Suomen!

Olavinlinna, Savonlinna

Lisäksi samalta sivustolta löytyy linkki Suomen muinaispoluille! Olisiko tässä kansalle lisäliikuttaja geokätköilyn ja Pokemon jahdin lisäksi? Itse suunnittelen jo seuraavaa retkeä!


Museoviraston sivuilla kerrotaan tarkasti myös millaisia muinaisjäännöksiä ylipäätään on olemassa, miltä aikakausilta sekä kuinka alueita hoidetaan ja ylläpidetään. Sivuilta löytyy tietoa myös siitä, kuinka toimia, mikäli epäilee törmänneensä mahdolliseen muinaisjäänteeseen.





Punkaharjun luonnonsuojelualue
Myös Maatiaiset ry:n sivujen kautta voi suunnitella omaa seuraavaa aikahyppyään. Sivustolla on monia valintoja esimerkiksi perinnemaisemista, joissa voi vierailla. Tämän vuoden perinnemaisemaksi valittu Hollolan kirkon alue tarjoileekin varsin jännittäviä kertomuksia!







   
Lähteet:
Maatiainen ry. http://maatiainen.fi/
Museovirasto. http://www.nba.fi/fi/index
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti