keskiviikko 31. elokuuta 2016

Sahajärven pähkinöitä etsimässä


Illan kävelyretkeni suuntautui Sahajärvelle Teijon kansallispuistoon pähkinöiden keruuta varten. Ilma oli aurinkoinen ja suhteellisen lämmin, mitä mainioin ilma ulkoilulle.

Ensimmäinen tehtäväni kohteelle päästyäni oli löytää piirtämäni kartan, kameran sekä muistini avulla aikaisemmin merkkaamani pähkinäpensaat lukuisten muiden joukosta.  Keräily oli hyvä aloittaa ensimmäisestä kohdalle sattuneesta puusta.
Merkatuista pensaista sekä pensaiden alta kerättiin kaikki pähkinät, jotka olivat ehjiä ja laitettiin pussiin numeroidun lapun kanssa. Lisäksi kirjattiin ylös, jos oli jotain lisätietoa pensaasta. Numeroiden avulla Luken tutkijat pysyvät perillä mistä pensaasta kunkin kohteen pähkinät ovat kotoisin.

Matkan varrella useampi pensas oli hukassa, mutta onneksi hieman niitä etsittyäni löysin kohteestani kaikki pähkinäpensaat ja sain kerättyä näytteet pienistä haasteista huolimatta.

Hieman heikko tulos tuli pähkinöiden määrässä, sillä 18 pensaasta pähkinöitä löytyi yhdestä 24 kappaleeseen ja kahdesta pensaasta ei löytynyt ollenkaan ehjää pähkinää. Kohteen 20 pensaasta löytyi kaiken kaikkiaan 98 pähkinää.

Pienet pähkinänsyöjät kuten oravat olivat ehtineet käydä paikalla ensin ja jättäneet jälkeensä ison kasan pähkinän kuoria sekä pähkinää ympäröivät lehdet. Yksi orava uskaltautui jopa tulemaan huolestuneena katsomaan viereeni puuhiani. Suurin osa näytteeksi menevistä pähkinöistä löytyikin maasta. Ei syytetä eläimiä sentään aivan kaikesta, sillä osa maahan pudonneista pähkinöistä johtui viimeaikaisista kovista tuulista sekä vesisateista. 

Illan hämärtyessä tehtävä vaikeutui entisestään, mutta maisemat olivat kauniit. Autolle päästyä oli jo hyvin hämärää. Parkkipaikalla oleva vanha voimalaitos oli hienosti valaistu ja siitä oli vielä viimeiseksi saatava muutama kuva.








1 kommentti: