torstai 18. elokuuta 2016

Seppälän kyytöt

Kyyttö eli itäsuomenkarja kuuluu perinteiseen suomenkarjarotuun, johon kuuluu lisäksi lapinlehmä ja länsisuomalainen. Se joutui väistymään voimakkaan karjanjalostuksen tieltä 1960-luvulla ja on uhanalainen rotu yhdessä lapinlehmän kanssa.

Kyytön selässä on valkoinen juova eli "kyy"
Kotieläinten alkuperäisrotujen geenivarojen suojelua on Suomessa toteutettu perustamalla erityiset geenipankkikarjat. Itäsuomenkarjan geenipankki siirtyi Sukevan vankilatilalta Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alalle Kajaaniin huhtikuussa 2008.






Seppälän kyyttöjen keväinen laitumelle lasku on odotettu tapahtuma Kajaanissa. Samalle päivälle on usein järjestetty myös toukosiunaus ja puutarhapäivä. Seuraavat kuvat ovat vuoden 2015 laitumelle laskusta.







Kyytöt ovat useilta ominaisuuksiltaan ”enemmän” kuin valtarodut. Ne ovat älykkäitä ja sitkeitä, epäluuloisia, mutta uteliaita. Ihmisen mielestä harmiton poikkeama ympäristössä voi vaikuttaa esimerkiksi alentavasti maidontuotantoon. Sanonta ”katsoo kuin lehmä uutta veräjää” sopii hyvin kyyttöihin.
Kyyttö on laumaeläin. Lauma suojelee yksilöitä ulkopuolelta tulevaa uhkaa vastaan, joten esimerkiksi paimenkoiralta vaaditaan sopivaa luonnetta. Kyytöt ovat sitkeitä ja terveitä eläimiä ja ne pystyvät hyödyntämään saamansa ravinnon tehokkaammin kuin valtarodut. Tästä syystä niitä käytetäänkin usein maisemalaiduntajina. Kyyttö ei ole pelkkä harraste-eläin vaan se on tuotantorotu siinä missä muutkin, kun katsotaan kokonaisuutta eikä pelkkää maitotuotosta. Seppälän kyytöistä voi lukea lisää täältä.


Seppälän kyyttöjen myötä Kainuussa on kehitetty kyyttöbrändiä. Kyytön liha, makkara, maito ja juusto ovat tunnettuja tuotteita ja usein ne yhdistetään juuri Seppälään, vaikka tuottaja voikin olla joku muu kainuulainen kyyttötilallinen. Kyyttöihin on päässyt tutustumaan ainakin perinteisillä Seppälän maalaismarkkinoilla ja innokkaimmat ovat voineet hankkia itselleen kummikyytön. Seppälän puutarhan myymälästä voi ostaa kyyttöaiheisia T-paitoja, tuubihuiveja, tarjottimia ja kasseja sekä hopeisia kyyttökoruja.

Lähteitä:
Kainuun ammattiopiston maatilan henkilökunnan haastattelu
http://www.kolumbus.fi/suomenalkuperaiskarja/esittely.html

Kirjoittaja Katja Moilanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti