tiistai 30. elokuuta 2016

Suomenhevonen Onnen Veikko

Suomenhevonen

Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu, joka on saanut alkunsa pohjoiseurooppalaisista maatiaiskannoista. Suomenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1907. Tänä päivänä suomenhevosia on Suomen hevoskannasta noin kolmannes, noin 20 000 yksilöä. Varsoja syntyy vuosittain noin 1300.
Suomenhevonen on käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen yleishevonen. Se on keskikokoinen, hyväryhtinen ja melko vankka. Ilme on rehellinen. Suomenhevonen on yhteistyöhaluinen, pyrkivä, nöyrä ja tosissaan yrittävä.
Suomenhevosta jalostetaan neljälle eri jalostussuunnalle. Se on vauhdikas ravuri, ryhdikäs ratsu, voimakas työhevonen ja hurmaava ponikokoinen pienhevonen. (Suomenhevosliitto ry)

Onnen Veikko


Onnen Veikko syntyi 23.5.2011 Valkeakoskella. Veikon isä on Sylver ja emä Onnen Rihanna . Tässä yhteydessä mainittakoon, että Veikon isän isä on ravimaailman legenda, kaikkien aikojen suomenhevoseksikin tituleerattu, viisinkertainen ravikuningas Viesker.
Onnen Veikon omistaa Tuomas Jakomäki, jolla on ollut suomenhevosia vuodesta 2003 lähtien. Tuomas pitää pientä vuokratallia, jossa Veikon lisäksi asustelee viisi vuokralaista, joista yksi on suomenhevonen. Tuomaksen avovaimolla on tilalla lisäksi kaksi miniponia.


Väriltään Veikko on vaaleanrautias, hyvinkin perinteisen suomenhevosen näköinen ja oloinen, ryhdikäs rotunsa edustaja. Veikko ruunattiin vuoden 2015 lopulla.  ”Ajatuksena oli alun perin, että Veikko tekisi jossain vaiheessa jälkeläisiä, mutta ruunaukseen kuitenkin päädyttiin yleisen tallirauhan ja helpomman käsiteltävyyden vuoksi. Monet suhtatuvat varauksellisesti oreihin niiden sukuviettien vuoksi” Tuomas kertoo.
Veikko asustelee ympäri vuoden pihatossa. Aiemmat 2 vuotta yksinään, mutta nyt ruunauksen jälkeen on saanut kaverin jonka kanssa kesä oltu samalla laitumella. Hevoset tulevat hyvin toimeen keskenään, ja niinpä Veikko saa kaverin pihattoon ensi talveksi.

Kesän 2012 Veikko vietti Särkisaaren orilaitumella Hauholla. Siellä kymmenkunta 1-2 vuotiasta oria uitettiin kapean salmen yli 16 hehtaarin laitumelle, jossa orit viettivät kolme kuukautta. Orilaitumella hevoset etsivät johtajansa ja muodostivat lauman. Hevoset vahvistuivat niin fyysisesti kuin psyykkisestikin ja oppivat tavoille.


Kevättalvet 2013 ja 2014 Veikko oli peruskoulutuksessa Jokioisilla Päiväkummun hevostilan oripihatossa, jossa Veikolla oli kavereina muutama muukin suomenhevosori.


                                                      
Hanna ja Onnen Veikko

Onnen Veikon kouluttajana ja ratsastajana toimii nykyisin Ypäjän hevosopistolta vuonna 2003 ratsastuksenohjaajaksi valmistunut Hanna Mikkolainen Valkeakoskelta.
Veikon emä Rihanna oli Hannalla puoliylläpidossa Veikon syntyessä keväällä 2011, mutta Veikon ja Hannan tiet erosivat alkukuukausien jälkeen yhdistyäkseen uudelleen Veikon ollessa 3 vuotias vuonna 2014. Kesästä 2014 Hanna jatkoi Veikon peruskoulutusta yhdessä omistaja Tuomaksen kanssa.

Onnen Veikko aloittaa kilpailu-uran





Hannan ikävä kilpailuihin herätti ajatuksen lähteä Veikon kanssa yrittämään kilpailuihin. Veikko vaikutti Hannan mukaan hevoselta jossa saattaisi olla potentiaalia, ja ruunaus vuoden 2015 lopulla helpotti päätöstä lähteä kisoihin. 

”Vaikka kyllä orimaisen käytöksen huomasi vielä ensimmäisissä kisoissa hirnumisesta ja yleisestä sähläämisestä” Hanna kertoo ja jatkaa ” Normaalisti hevosia aletaan kilpailuttaa jo nelivuotiaina, joten Veikko on vuoden jäljessä tavoitteellisesti kilpailutettavia ikätovereitaan. Myös koulutuksellisesti. Nelivuotiskauden           Veikko sai enemmän tai vähemmän lomailla ja aloitti vakavammat koulutuksen ja valmennuksen ruunauksen jälkeen alkuvuodesta 2016”
Hannan mukaan Veikko on kaikin puolin erittäin järkevä ja yritteliäs hevonen. Se oppii nopeasti, ja antaa aina kaikkensa. Veikko luottaa ratsastajaansa uusissa asioissa, joten on hyvin tärkeää tietää itse mitä tekee.



Tulevaisuuden suunnitelmat

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Hanna kertoo, että kilpailutusta jatketaan, mutta Veikon ehdoilla. Päälajia ei ole vielä päätetty, syistä että, koulutuksessa ollaan vuosi jäljessä ja potentiaalia Veikossa tuntuisi olevan niin koulu-, este- kuin jopa kenttäratsastukseenkin. Mikäli kehitys jatkuu yhtä hyvänä, ensi vuonna järjestettävät 6 vuotiaiden suomenhevosten kasvattajakilpailut Ypäjällä lisättäisiin todennäköisesti Veikon kilpailukalenteriin. Unelmatilanteessa Hanna voisi Veikolla osallistua tulevaisuudessa suomenhevosten mestaruuskisoihin.



Lähteet:

Suomenhevosliitto ry

Omistaja Tuomas Jakomäen ja kouluttaja/ratsastaja Hanna Mikkolaisen haastattelut


1 kommentti:

  1. Komea hevonen joka tapauksessa, tulkoon kilpailuhevosta tai ei! Hyvä esimerkki yhden hevosen tarinasta.

    VastaaPoista