torstai 1. syyskuuta 2016

Riukuaidan rakentaminen 60-luvulla rakennetun talon pihaan

Riukuaidan rakentaminen aloitettiin hankkimalla tarveaineet metsästä. Riukuaidan materiaaliksi parasta on havupuu, joka on kestävämpää kuin lehtipuut. Keräsin aitamateriaalit vanhasta metsästä, jossa ei oltu tehty harvennushakkuita. Sopivat puut löytyivät läheltä metsätietä, suurempien puiden varjosta. Keräsin yhteensä 22 4-5 cm paksua seiväs- ja vinopuita sekä 24 hieman paksumpaa aidaspuuta. Puuaines pitäisi riittää reilun 8 metrin pituisen riukuaidan rakennukseen.

Riu’ut aisattiin eli kuorittiin kolmelta neljältä sivulta. Seiväspuut kuorittiin alapäästään kokonaan ja ne hiillostettiin, jotta saataisiin niille pidempi käyttöikä.


IMG_2226.JPG

IMG_2246.JPG

Seuraavaksi olikin vuorossa tehdä rautakangella reiät seipäitä varten ja itse aidan pystyttäminen voitiin aloittaa. Seipäät asetettiin noin 1,1 metrin etäisyyksin ja aidan ensimmäinen riuku on noin 1,5 metrin mittainen. Aidan pystytys kävi melko nopeasti, suurin aika kului aidasten sitomisessa. Sitomiseen valitsimme rautalangan sen helppouden ja kestävyyden vuoksi.

IMG_2247.JPG

IMG_2249.JPG

Riukuaita pystytettiin tontin rajalle, jossa naapurin puolella on kaksi ulkorakennusta ja vinossa oleva puuaita. Riukuaita haluttiin omalle tontille rajaamaan tonttia ja näkösuojaksi. Aiemmin paikalla oli neljä isoa puuta, jotka raivattiin keväällä. Tarkoituksena on istuttaa riukuaidan taakse isoa pensasta, joka tuo lisää näkösuojaa. Ajatuksena on käyttää jotakin perinnekasvia esimerkiksi pihasyreeniä tai pihajasmiketta.

Aikaa kului eniten tarveaineiden hankintaan sekä esivalmisteluihin. Itse pystytys oli suhteellisen nopeaa ja aita nousi sukkelaan. Tarveaineita oli varattu noin 8 metrin aitaan, mutta itse asiassa ne riittivät noin 13 metrin aitaan. Kaiken kaikkiaan aikaa meni noin kaksi työpäivää.

IMG_2255.JPGIMG_2257.JPG

IMG_2261.JPG

IMG_2258.JPG

Aidasta tuli todella siisti ja se onnistui paremmin kuin osasimme odottaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti