perjantai 9. syyskuuta 2016

KOTIPENKIN TUTUT KUKKIJAT

Geneettinen monimuotoisuus moduulin seurauksena aloin tarkastella äitini tuttuja kukkapenkkejä uudesta näkökulmasta. Samat perennat ovat kasvaneet omilla paikoillaan jo vuosikausia, enkä ole sen kummemmin pysähtynyt pohtimaan ja tutkimaan mitä ne ovat ja mistä tulevat. Päätin poimia blogiin mukaan muutamia tuttuja kasveja meille kaikille kesämoduuliin osallistuneille. Harmaamalvikkia jouduin tunnistamaan tarkemmin, sillä aluksi en ollut varma mikä malva-kasvi on kyseessä. Harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) kasvoi suunnilleen 1,5 metrin korkuisena ja houkuttelee mm. mehiläisiä kauniilla vaaleanpunaisilla kukillaan.

Kultapallo (Rudbeckia laciniata) on näyttävä ja kookas perinnekasvi. Se voi kasvaa jopa parimetriseksi, kasvuvaatimuksiltaan se ei ole kovin nirso, mutta kasvaa ja leviää rehevänä jos riittävästi ravinteina ja vettä on saatavilla. Kultapallo rykelmää ei voi olla huomaamatta ja nimi on hyvin looginen.

Kuva 1. Harmaamalvikki, kevätesikko(Primula veris) sekä kultapallo ovat kaikki viehättäviä kasveja (Aliisa Kukkola)
Suopayrtti (Saponaria officinalis), toiselta nimeltään rohtosuopayrtti kasvaa kukkapenkissä lähes metrin korkuisena, kukat ovat vaaleanpunertavat. Paksun maavartensa avulla se saattaa lähteä helposti leviämään. Syysleimu (Phlox paniculata) on mainio lisä kukkapenkkeihin, sillä se kukkii loisteliaana vielä pitkälle syksyyn kun suuri osa muista kukkijoista on jo lopettanut. Samaa liilan ja vaaleanpunertavaa värimaailmaa toistaa vuohenkello (Campanula rapunculoides). Tyypilliset kellomaiset kukat ovat kookkaampia kuin vaikkapa kissakellon (Campanula rotundifolia).

Kuva 2. Suopayrtti, syysleimu ja vuohenkello toistavat liilan-punertavaa värimaailmaa (Aliisa Kukkola)
Osa kukkapenkin kasveista oli kuvaamisajankohtana kukkineet jo. Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodlus) ja pioni olivat päässeet jo siemenvalmistuksessaan hienosti vauhtiin. Pionin siemen on melko kookas, mutta kuvassa näkyvä yksilö on vielä raaka. 

Kuva 3. Päivänlilja ja pioni ovat jo kukkineet ja muodostaneet siemenkodat (Aliisa Kukkola)
Äitini kasvattaa myös useita eri ruusuja. Mustialanruusu (Rosa ´Minette`) kukkii vaaleanpunaisin kukin. Kuvaushetkellä oli vielä kevät, joten ruusupenkissä ei kukkinut kuin äitini "Keltaruusu". Kaikki kasvit on hankittu monien vuosien saatossa, mitään ei ole varsinaisesti suunniteltu etukäteen. Hankintoja on tehty kaupantakin, mutta suurin osa vanhoista "perinneperennoista" on tuotu vanhan kotipaikan, sukulaisten sekä tuttujen pihoista. Äitini kukkakokelmat varmasti jatkavat laajenemistaan myö tulevaisuudessakin.

Kuva 4. Mustialanruusu toukokuussa ei ole vielä päässyt alkamaan kukkaloistoa (Aliisa Kukkola)
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mustialanruusu
http://h108.it.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=5453
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/harmaamalvikki
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/kevatesikko
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/vuohenkello
http://www.maatiainen.fi/tekstit/kultapallo2011.htm
http://www.maatiainen.fi/tekstit/suopayrtti2009.htm

2 kommenttia:

  1. Floksia jäin katsomaan, kuva oli niin kaukana otettu ettei voi tunnistaa sitä. Kukat ovat tuossa kumminkin melko lähellä toisiaan ja se voi olla vähän uudempaa lajiketta. Jos sen tuoksu on voimakas niin silloin se on vanha, jos tuoksu on mieto ja ei niin vahva, silloin on uudempaa lajiketta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! kotona kasvavien perennojen joukossa on useita sellaisia yksilöitä, joiden identiteetistä emme ole 100% varmoja.

    VastaaPoista