tiistai 19. heinäkuuta 2016

Kimalaisten suojelu

Tarhamehiläisten oudoista joukkokuolemista on uutisoitu jo vuosia ja samalla on huomattu villimehiläisten lukumäärän pudonneen. Villimehiläislajeja on Euroopassa 1965 ja näistä kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n mukaan 9,2 % on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Eritoten kimalaisten tilanne on erittäin heikko, sillä joka 4. kimalaislajin on todettu olevan vaarassa hävitä. Kimalaiset ovat luonnon tärkeitä pölyttäjiä, joiden varassa on moni marjasato. Massahäviämisellä voi olla dramaattisia vaikutuksia mm. kotimaiseen mustikkasatoon. Koska villimehiläisten tutkimus on kovin vähäistä, yksi suurimmista haasteista on suojelun perusteiden rakentaminen- miten suojella lajeja, joiden elintavoista ei ole tietoa? Suurimmiksi syiksi epäillään kuitenkin maatalouskemikaalien käyttöä, sopivien elinympäristöjen häviämistä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia kimalaisten talvehtimiseen.

Kimalaisia voi kuitenkin suojella pienillä, mutta merkittäville teoilla omalla pihallaan. Kimalaisten hoidosta ei palkaksi kerry tarhamehiläisten tapaan hunajaa, mutta niiden suorittamaa pölytystä voi hyödyntää kasvattamaan niin puutarhan kuin kasvihuoneenkin satoa. Toisaalta jo pelkkä luonnon monimuotoisuuden suojelu on tarpeeksi hyvä syy ryhtyä toimiin, pölyttäjiä ei vain voi olla liikaa. Alla olevat toimenpiteet auttavat kaikkia pihasi hyönteisiä.

Toimenpiteitä omalla pihalla:

·         - Älä käytä kemiallisia torjunta-aineita tai kasvinsuojeluaineita. Äläkä tapa sisään tullutta kimalaista. Varsinkin keväällä sisälle voi eksyä suuria kuningattaria, jotka kannattaa ehdottomasti päästää takaisin ulos lisääntymään.

·         - Jätä pihaan kivikasoja sekä kuolleita oksia, puita ja pensaita, jotka sopivat kimalaisten pesiksi ja talvehtimispaikoiksi. Netistä löytyy ohjeita hyönteishotellin rakentamiseen tai sellaisen voi myös ostaa valmiina.

High Contrast, 2013

High Contrast, 2013 
(Viitattu 18.7.2016, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Insect_hotel,_Tittling.jpg?uselang=fi)

·        - Kasvata paljon erilaisia kasveja. Siemenpusseista löytyy merkintä, jos ne sopivat hyvin mesipistiäisille tai perhosille. Katso kasveja myös eri tavoin; ovatko voikukat ja valkoapila hankalia rikkakasveja vai erinomaisia ravintokasveja hyönteisille? Onko paljon hoitoa vaativa, muista kasveista vapaa nurmikko todella tarpeellinen? Voisiko osan eksoottisista kasveista korvata kotimaisilla perinnekasveillamme?



Piirainen, 2016

·         - Perusta kimalaisbaari; sekoita sokeria tai hunajaa pieneen määrään vettä (0,5 dl vettä ja 0,5 dl hunajaa/ sokeria) ja tarjoa juoma matalasta astiasta, johon hyönteiset eivät voi hukkua. 

·         - Jätä perennojen leikkaus kevääseen, sillä siemeniä käyttävät linnut ravintonaan ja hyönteiset taas onttoja varsia talvehtimissuojina.

Kun pihalla viihtyvät kimalaiset ja muut hyönteiset, saat seuraksesi myös lintuja, lepakoita, sammakoita, liskoja ja siilejä. Ja uusien kavereiden myötä elämä puutarhassa ei ole ainakaan tylsää.

1 kommentti:

  1. Kiitos kimalaisten pienestä puheenvuorostasi! Mono-viljelyksen yksi tulos on sitä, ettei näillä ole enää sijaa viljelymaiden parissa. Kuten toteat niin yksi iso syy on myös torjunta-aineiden käyttö joka tappaa niitä. Ihmeellistä on sitä, ettei ihmiset tajua, että jos käyttää torjunta-ainetta niin menee kohderyhmä ja myös paljon muuta - eli niin hyvät kun pahat...

    Rikkaruohoja voi torjuta käyttämällä korkeampia vanhoja maatiaisviljoja. Ne voivat kilpailla rikkaruohojen kanssa paljon paremmin. Ainoastaan pelto-ohdake, virna, pujo ja saunakukka pystyvät joksekin kilpailla myös vanhojen korkeiden rikkaruohojen kanssaa. Viljojen nopea alkukasvu antaa myös vanhoille viljoille hyvän alun rikkaruohokilpailussa. Sisääntuodut modernit viljalajikkeet eivät välttämättä ole yhtä nopeita alussa kun meidän vanhoja maatiaisviljalajikkeet.

    Löysin myös yksi sivusto josta saa enemmän tietoa englanniksi kimalaisista: Natural History Museum: Bumble Bee http://www.nhm.ac.uk/research-curation/research/projects/bombus/

    VastaaPoista