Osana Geneettinen muuntelu 2016- kesäkurssia tehtävään
valittiin ohjeen mukaan kaksi viljeltävää maatiaiskasvia, joita tuli
havainnoida kasvukauden aikana. Siemenet oli hankittu keväällä 2016 Helsingin
messukeskuksen Puutarhamessuilta Maatiainen ry:ltä. Porkkana (Venäläinen
maatiaiskanta) kylvettiin huhtikuussa syviin taimikennoihin, joissa oli
riittävästi ’maavaraa’, jolloin juuren on tarkoitus pysyä suorana
mahdollisimman pitkään taimikasvatuksen aikana. Myöhemmin porkkanan taimet
kylvettiin 15 litran saviruukkuun, koska ensin keväällä avomaalle istutetut porkkanan taimet
nuutuivat nopeasti voimakkaan säteilyn, lämpimän ilman ja kuivan ilman vaikutuksesta. Härkäpavun
(’Paukkusen papu’) siemeniä (50g) liotettiin (16.5.2016) noin vuorokauden
verran vedessä ennen kylvöä avomaalle. Satoa papuina (siemeniä) kerättiin noin 400 grammaa.
Maan väkevyys tuntui pysyvän jonkinverran alhaisella tasolla eikä lannoitteena käytetty pitkävaikutteinen Osmocote lannoiteseosta levitetty ehkä riittävästi. Osmocoten vaikutuksen hitaus tuli yllätyksenä eikä siinä tuntunut olevan samanaista 'potkua' kuin esim. orgaanisella kanan- tai hevosenlannalla. Toisaalta sen hinta on korkeampi verrattuna normaalisti imeytyviin lannoitteisiin, jolloin käyttömäärän mahdollinen lisääminen ei ainakaan vähennä kustannuksia. Näin ollen kesäkuussa aloitettiin myös kastelulannoitus yleisesti kuluttajalle myynnissä olevalla veteen liukenevalla lannoitteella, jota kasteltiin noin viikon välein etenkin sadekausina, jolloin maasta usein huuhtoutuu ravinteita.
HÄRKÄPAPU
Vicia faba ’Paukkusen papu’
50 g siemeniä
Parikkalassa elvytetty maatiaispapukanta, joka on alun perin
peräisin Savitaipaleen Paukkusen kylästä.
Pienehköt/keskikokoiset, tummat/violetit pulleat siemenet.
Korkeus 100-120 cm.
Kylvö toukokuussa. Taimet kestävät hallaa. Siemenväli 10-15
cm, riviväli 20-25 cm. Kasvi houkuttelee mesipistiäisiä.
Maatiaiskanta, Maatiainen ry 2016
Kuvassa 50 g Härkäpapu ’Paukkusen papu’ likoamassa
muoviastiassa ennen kylvöä. Taustalla näkyy muita kevään istutuksia odottavia
kotikutoisia taimia
Härkäpapu (Vicia faba) on vanhimpia maailmassa käytettävistä
viljelykasveista, jota on luultavasti viljelty jo yli 3000 vuotta ennen
ajanlaskumme alkua. Maan laadusta riippuu kuinka kookkaaksi ja satoisaksi kasvi
kasvukaudella muodostuu. Suotuisissa oloissa siemenestä nousee jopa neljä tai
viisi vartta. Tanakkavartinen ja pysty kasvutapa harvoin tarvitsee tukea toisin
kuin monet muut palkokasvit. Tosin nimestään huolimatta tieteellisesti
härkäpapu ei ole papujen sukua (Phaseolus) vaan virna (Vicia).
’Paukkusen papu’ kukassa heinäkuun alussa. oikealla puolella
näkyy pensaspapua
Ensimmäinen lähdetieto härkäpavusta Suomessa on vuodelta
1324, jolloin Maunu Ladonlukko määräsi maksettavaksi ’talonpoikaispavun’
viljelemisestä kymmenykset kirkolle. Härkäpavun viljely Suomessa on alkanut
kuitenkin jo 600- luvulla, jolloin se oli etenkin perunan ja myöhemmin myös vihreän
herneen tuloon saakka hyvin suosittu viljelykasvi. Viime vuosina härkäpavun
viljelyn suosi on jälleen kasvanut, mutta sitä viljellään enimmäkseen rehuksi
korvaamaan tuontisoijaa, jonka markkinahinta maailmalla on noussut. Maailmalla
härkäpapu on edelleen etenkin köyhän väestönosan tärkeää proteiinin lähdettä.
Härkäpapua on jalostettu ainakin 1960- luvulta alkaen, kun
käytettiin Parikkalan Tyrjän kylästä olevaa papukantaa risteyttämällä se
etiopialaisen maatiaispavun kanssa, jolloin syntyi rehupapulajikkeet ’Ukko’ ja ’Kontu’.
Virossa on jalostettu muun muassa lajike ’Jõgeva’. Aiemmin erilaisia
papukantoja on Suomessa ollut useita erilaisia, koska omaa siementä on kylvetty
jopa monien sukupolvien ajan. Nykyään on esimerkiksi kokonaan hävinnyt musta,
pienisiemeninen, matalakasvuinen ja todella satoisa härkäpapu. Myös niin kutsutun
’hevospavun’ kaltaisten lajikkeiden suosio on huono, etenkin maun ja rakenteen
johdosta, mutta myös kuivaamiseen tarvittavan energian määrä vaikuttaa
viljelijän tekemään lajikevalintaan.
Yleisimmät kasvitaudit härkäpavulla on harmaahome (Botrytis cinerea),
pahkahome (Sclerotinia sclerotiorum), suklaalaikku (Botrytis fabae), pavun
mosaiikkivirus ja pavun keltamosaiikkivirus. Tuholaisista yleisimmät ovat
juovahernekärsäkäs (Sitona lineatus), hernekirva (Acyrthosihon pisum) ja
hernekääriäinen (Cydia nigricana). Tosin Suomessa härkäpavua ei tuholaiset
merkittävästi vaivaa. Alkukesällä papurivit voidaan harata tai kitkeä muutamaan
kertaan.
Härkäpavulla sato korjataan usein tuoreena kun palot ovat
vielä vihreitä, mutta vasta ruskeina mikäli kerätään siemensatoa. Laajemmilta
peltoalueilta voi lyhteet puida puimakoneella tai leikkuupuimurilla. Puinnin
jälkeen pavunvarret ja tyhjät palot voidaan syöttää lehmille. Kuivatut pavut
säilyvät parhaiten kylmässä ja ne on liotettava yön yli ja ryöpättävä ennen
käyttöä tai rokan keittoa. Tuoreita papuja ei tarvitse liottaa.
Kuvassa elokuun alussa tuorekäyttöön valmiita palkoja
korjattavaksi
Palkojen kokoa suhteessa 50 sentin kolikkoon
Maatiaiskannat Suomessa jakautuvat tummanvioletteihin,
ruskeisiin ja kellertäviin vaaleisiin väreihin ja voivat olla kokoluokaltaan
keskikokoisia tai pienempiä. Suurikokoiset kannat ovat harvinaisempia. Myös eri
kantojen sadon ajoittuminen ja maku vaihtelevat merkittävästi. Härkäpapu voidaan
kylvää jo suhteellisen aikaisin keväällä, koska se ei ole hallanarka.
Eri
värisävyt erottuvat pavun kypsyysasteen mukaan. Muoto pavuilla on melko pullea
Noin 20 minuutin keittämisen jälkeen papujen kuoren väri
muuttuu olennaisesti
’Paukkusen pavussa’ on hyvä, suhteellisen neutraali maku ja
hieman hernemäinen maanläheinen aromi. Pehmeä sisus, rapsakka kohtalaisen paksu
ja hieman sitkeä kuori. Maku täyteläinen, ruokaisa ja hieman jauhoinen.
Kesällä 2016 Helsingissä koekasvina oli myös Maatiainen ry;n vanha
Venäläinen maatiaiskanta porkkanasta, jonka siemenistä kasvatettiin taimet
istutettavaksi saviruukkuun. Vaikka kasvualustana toimi hyvin huokoinen
puutarhamulta/turvesekoitus, niin lopputuloksena ilmeni porkkanan
taimikasvatuksen haasteellisuus.
29.4.2016 ensimmäiset kasvulehdet alkavat muotoutua
porkkanalla. Keskellä yksi rivi purjoa
16.5.2016 taimet venyvät ja ovat valmiita istutettaviksi.
Onneksi potissa riittää syvyyttä
..kunnes 7.8.2016 lopputulos ei ole ihan toivottu. Ehkä
porkkana tulisi kylvää suoraan maahan tai ruukkuun
Lähteet:
http://www.maatiainen.fi/tekstit/harkapapu.htm Viitattu 15.8.2016
https://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rk%C3%A4papu
Viitattu 15.8.2016
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti