tiistai 25. lokakuuta 2016

Luonnossa retkeilyä DNA:n toivossa

Luonnossa retkeilyä DNA:n toivossa


Yhtenä Geneettinen monimuotoisuus-moduulin tehtävänantona oli yhteistyöprojekti Luken kanssa, jonka tarkoituksena oli kerätä lehti- ja pähkinänäytteitä luonnonvaraisista ja/tai vanhoissa puutarhoissa kasvavista Euroopanpähkinäpuupensaista geenivaratutkimusta varten.

Asun itse Kangasalla ja työpaikallani, Suomatkan tilalla on esiintymä pensaista, joten tästä sainkin kipinän osallistua tehtävän tekoon. Kohteita tarvittiin kuitenkin kolme, joten toiset kaksi löytyvät myös kätevästi Lasse Kososen vinkkaamina Kangasalta Pähkinäkallion luonnonsuojelualue ja Nokialta Hakavuoren luontopolku, jonka päässä on suojeltu pähkinälehto.

Kohteista tuli käydä keräämässä kesä-heinäkuun aikana lehtinäytteet ja myöhemmin syksyllä pähkinöitä.

Lehdet tuli kerätä pieniin minigrip-pusseihin (jokaiselle lehdelle omansa), siten että se käärittiin kostean talouspaperin sisään ja laitettiin talteen viileään kylmäkassiin ja ennen postitusta vielä jääkaappiin, jotta ne säilyisivät mahdollisimman tuoreina Lukelle asti. Pensaat tuli valita sen mukaan, että niissä näkyisi jo pähkinöiden alkuja ja että ne eivät olisi aivan vieretysten. Aivan kirjaimellisesti en valitettavasti tätä ohjeistusta pystynyt noudattamaan, sillä pensasesiintymät kohteissa eivät olleet kovinkaan suuria ja alueilta piti saada 20 eri pensaan lehti-/pähkinänäytteet.

Välineistöä lehtien keruuseen; talouspaperia, suihkepullo, nimilaput, kylmälaukku...

Pensaisiin laitettiin myös merkinnät, johon kirjattiin kohteen nimi ja Luke, pensaan numero (1-20), sekä keruun päivämäärä. Näin pensaat olisi jatkossakin pähkinöitä hakiessa helpompi tunnistaa. Pensaiden tarkka sijainti (GPS) laitettiin myös ylös.



Kohteiden pensaat olivat selvästi eri kuntoisia. Suomatkan pensaat vaikuttivat kaikista elinvoimasimmilta ja muistuttivatkin pensaita (reheviä ja paljon oksia joka suuntaan), kun taas Hakavuoren pensaat olivat kasvaneet hyvin korkeiksi ja puumaisiksi (mikä omalta osaltaan vaikeutti lehtinäytteiden keräämistä). Pähkinäkallion pensaat taasen kasvoivat metsässä muiden puiden varjostamina, joten ne vaikuttivat jopa "kitukasvuisilta" Suomatkan ja Hakavuoren pensaisiin verrattuna.

Suomatkan tila

Hakavuoren pähkinälehto

Pähkinäkallio

Jää siis nähtäväksi millaisen pähkinäsadon näistä kohteista saa kerätyksi!

Ainakin kokemuksena tämän tehtävän toteuttaminen kaiken kaikkiaan on ollut mielenkiintoinen ja mahtavan kaunista luontoa on saanut samalla ihastella. Jokaisessa kohteessa vierähti noin parisen tuntia, kun kirjasi ylös pensaan sijainnin, kiinnitti merkkilaput ja pakkasi lehdet huolella mukaan.

(P.S. Pähkinöitä löytyi hyvät määrät Suomatkan ja Hakavuoren lehdoista. Kaupanpäällisiksi Hakavuoresta lähti myös kourallinen hirvikärpäsiä matkaan, kun pieni kaurilauma juoksenteli metsikössä)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti