Sienten lajikirjo on valtava. Maailmassa on arveltu olevan eri sienilajeja miljoonasta viiteen miljoonaan. Kuvattuja lajeja on yli 100 000. Kaikista sienistä vain noin 35 % on kantasieniä, joihin kuuluvat myös ruokasienet. Suomen luonnostakin löytyy satoja syötäväksi kelpaavia sieniä. Lajikirjon määrä saattaa kuulostaa alkuun hurjalta, miten sitä oppii tuollaisesta määrästä mitään oppimaan? Aluksi kannattaakin keskittyä muutamiin helposti tunnistettaviin ruokasieniin, jotka eroavat ulkonäöltään selvästi vaarallisista myrkkysienistä. Osaamistaan kannattaa lisätä vaikka opettelemalla kaksi uutta lajia per sienestyskausi. Ja yksi neuvo on pidettävä mielessä: Älä poimi mitään, mitä et itse tunnista. Suomessakin kasvaa joitakin tappavan myrkyllisiä sieniä, lievästi myrkyllisiä on sitten enemmän. Punakärpässieni on tuttu varmasti monelle ja se osataankin jättää poimimatta. Sukuun kuuluu useita muitakin myrkkysieniä, joista valko- ja kavalakärpässieni ovat vaarallisimmat. Näiden lisäksi tappavan myrkyllisiä ovat myrkkynääpikkä, suippumyrkkyseitikki sekä raaka korvasieni.
Jos on sienten lajikirjo valtava, niin on myös niiden käyttötavatkin. Sieniä voi käyttää ravinnoksi monella eri tavalla, tuoreena, paistettuna, keitettynä, säilöä pakastamalla kuivaamalla tai suolaamalla.
Sieniä käytetään nykyään monien elintarviketeollisuudessa käytettävien aineiden valmistukseen. Sitruunahappoa saadaan Aspergillus niger- nuijahomeesta. Kaikkien tuntema hiiva on pisimpään käytössä ollut hyötysieni.
Sieniä on käytetty lääkkeenä jo tuhansia vuosia. Ehkä tunnetuin esimerkki lääkekäytöstä on penisiliini.
Sienissä on monia eri väriaineita, joita voidaan hyödyntää. Mustesientä on käytetty musteena ja punaorakasta kasvomaalina. 1970-luvulla yleistyi
sienten käyttö tekstiilien värjäyksessä. Joissain sienissä on taas
itseloistavia värejä, jotka näkyvät ultraviolettivalossa kellanvihreänä.
Sienten
entsyymejä tuotetaan nykyään myös pesuaineteollisuuden tarpeisiin.
Samat entsyymit, joilla sienet hajottavat kasvualustansa orgaanisia
aineita, soveltuvat myös tahranpoistoon.
Sienestä
on siis moneksi, mutta olisiko siitä viljelykasviksi? Useimpien sienien
viljely ei onnistu. Monet sienet elävät symbioosissa jonkun tietyn
puulajin kanssa, tai sitten muut vaatimukset elinympäristön suhteen on
hankala toteuttaa viljelyssä. Luonnostamme löytyy kuitenkin kymmeniä
mahdollisia viljeltäviä lajeja. Ne ovat kaikki lahottajasieniä. Nämä
sienet tarvitsevat kasvualustakseen kuollutta puuta, joten kasvatus
onnistuisi metsässä esimerkiksi harvennusalojen kannoissa ja
ylijäämäpuussa. Muhiiko sienten viljelyssä ison bisneksen siemen, sitä
en tiedä, mutta maa- ja metsätalouden sivuelinkeinoksi siitä voisi olla.
Sienisaalis |
Mukavaa, että näin sieniaikaan nostettiin esille tämäkin luonnon monimuotisuuden näkökulma! Kuten kirjoitat niin sieniä on moneksi ja varmasti myös sivuelinkeino voisi tästä saada - joka mahdollisesti voisi myös kehittyä pääelinkeinoksi.
VastaaPoistaKun olin pieni niin viljeltiin vedessä ikkunalaudalla "teesieni", jota sokerilla ruokittiin. Lapsena tykkäsin siitä vedestä, koska se oli sellainen hapan-juoma. Näitä ei tietääkseni saa ostaa kaupasta vaan ne liikkuu ihmisestä toiseen. Tälle teesienelle on myös annettu kaikenlaisia parantavia ominaisuuksia. Tätä kutsutaan myös nimeellä Kombucha tai Mo Go. Muistan lukeneni että alku se on saanut koivun käävästä.
http://www.seedsofhealth.co.uk/fermenting/kombucha.shtml